Kastanievej
Selskabets sommermøde 14. maj var vellykket og velbesøgt. Mellem Birte Lundgreens billedforedrag om Jorsalafærd og Per Stig Møllers causeri om Johannes Jørgensens forfatterskab fremførtes Lisa Ibenfeldt Schultz's melodier til digte af Johannes Jørgensen.
Lisa fortalte, at hun for fyrre år siden havde sat musik til digtene inspireret af sin dansklærer på Sortedam Gymnaisum, forfatteren Palle Fischer.
Referatet fra sommermødet kan læses i det nye nummer af Selskabets Nyhedsbrev, der udkommer primo juni, og hvor hovedartiklen er "Poesiens protest. Taarnet og symbolismens publikationspolitik" af Anders Ehlers Dam
Ole Reuss Schmidt, Christine Creutzberg, Lisa Ibenfeldt Schultz
i Johannes Jørgensens Hus i Svendborg om rejsen set med nutidens øjne. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Birte Lundgreen og Svendborg Bibliotek.
Genesareth Sø, set fra Kafarnaum af A. CAROF
Få danskere har udgivet rejsebeskrivelser fra Jerusalem. Johannes Jørgensen er en af de få. Han besøgte Det hellige Land i 1922 og udgav året efter bogen Jorsalafærd, illustreret med fotos taget på farten og billeder malet af den franske kunstner Andrée Carof, som ledsagede ham på rejsen. Jørgensen forklarer de bibelske steder, men det er især beskrivelserne af landskaber, de kører eller vandrer igennem, af mennesker, de møder, af historiske hændelser, der fænger. Jørgensen registrerer næsten alt omkring sig og gengiver det med indlevelse, lyrik og poesi, man husker længe efter.
Birte Lundgreen har siden august 2021 boet i Jerusalem, hvor Jorsalafærd, selv 100 år efter udgivelsen i 1923, har været en nøgle til at forstå og afkode byen, Israel og Palæstina i det 21. århundrede.
Johannes Jørgensen Selskabets bestyrelse har på bestyrelsesmødet den 7. januar 2023 besluttet at udnævne Stig Holsting til æresmedlem af Johannes Jørgensen Selskabet. Begrundelsen er, at Stig Holsting har ydet en ekstraordinær og uvurderlig indsats for at fremme kendskabet til Johannes Jørgensen og hans forfatterskab, herunder også hans dagbøger og breve. Det har Stig Holsting først og fremmest gjort i egenskab af formand for Johannes Jørgensen Selskabet igennem 20 år. Da Johannes Jørgensen Selskabet blev stiftet i 2002, sagde Stig Holsting ja til at påtage sig opgaven som formand for Selskabet. Gennem de 20 år som formand for Selskabet har Stig Holsting med iderigdom, engagement og stor arbejdsindsats været primus motor i at gøre Johannes Jørgensen kendt og anerkendt blandt både Selskabets medlemmer og i den danske offentlighed ved:
Det skal også fremhæves, at Stig Holsting med held har arbejdet på at få Det Danske Sprog- og Litteraturselskab til at udgive en kommenteret udgave af Johannes Jørgensens ”Mit Livs Legende.” Og over for udgivelsens redaktører Elise Iuul og Henrik Wivel har Stig Holsting stillet sin viden om Johannes Jørgensen til rådighed i en grad, så de slutter deres forord af med: ”En særlig tak til formand for Johannes Jørgensen Selskabets formand Stig Holsting, der har fulgt udgavens tilblivelse med beredvillighed og entusiasme.”
Med denne udnævnelse af Stig Holsting som æresmedlem af Johannes Jørgensen Selskabet vil bestyrelsen også rette en ”særlig tak”, fordi han fik Selskabet godt fra start for 20 år siden i 2002, og fordi han gennem de 20 år har lagt et fundament, som kommende bestyrelser kan arbejde videre på.
100 året for udgivelsen af Johannes Jørgensens bog om hans rejse i Palæstina i 1921, Jorsalafærd, markeres bl.a. ved en Instagram-serie, som man kan følge på følgende opslag: #jorsalafærd2022.
Det er den i Jerusalem boende Birte Lundgreen, som ved citater fra bogen, egne kommentarer og billeder vil bringe os rundt i Jørgensens fodspor. Det var på opfordring af Berlingske Tidende, Aftenposten og Svenske Dagbladet, at Johannes Jørgensen i følgeskab med Andrée Carof rejste til Palæstina for at forsyne avisens læsere med indtryk fra landet.
1. Ahasverus, 2. Sommeraften, 3. Der er en Brønd, som rinder
I 2021 udkom en ny cd med bl.a. 3 sange med tekst af Johannes Jørgensen. Det er komponisten Lisa Ibenfeldt Schultz, der har sat egne melodier til digtene.
Man kan høre sangene via følgende link:
EP-en "den ellevte time" udkom på alverdens streamingtjenester på Johannes Jørgensens fødselsdag den 6. november 2022. Sangeren Nikolaj Muldkjær skriver om sin nye EP med fortolkninger af fire tekster af Johannes Jørgensen: Johannes Jørgensens virke var især i 1890'erne, hvor han med søgende og romantiske digte stod i spidsen for det "sjælelige gennembrud" i Danmark.