Foredrag med Nanna Drejer 7. oktober og 6. november i Svendborg
Læs mere under nyheder
Johannes Jørgensens Hus i Svendborg er i dag indrettet som et museum for den internationalt kendte danske digter og forfatter, der her havde sit barndomshjem fra sit andet år til han flyttede hjemmefra som knap 16-årig.
Hans forældre og søstre blev boede i huset, indtil den yngste søster som den sidste døde i 1952, hvorefter Svendborg kommune erhvervede huset og tilbød det som æresbolig for ham, der i 1936 var blevet udnævnt som byens æresborger. I juli 1953 flyttede han med sin anden hustru fra deres hjem i Assisi til Fruestræde 15, hvor de boede indtil hans død i 1956. Hans enke blev boende indtil sin død i 1995, hvorefter huset blev åbnet som mindestuer for digteren og siden indrettet som et egentligt museum, hvor stueetagen huser dels permanente, dels skiftende udstillinger, der belyser hans betydning som forfatter, og hvad der var med til at præge ham som kunstner. På førstesalen står hans daglistue og soveværelse som på hans tid.
Mosrosen, som Johannes Jørgensen skrev et digt om i samlingen "Der er en Brønd, som rinder" fra 1920. En stikling fra den oprindelige rose er kommet tilbage til haven i Fruestræde
En ca. 13 meter lang livslinje fortæller i ord og billeder om Johannes Jørgensens liv og forfatterskab.
Fortegnelse over genstande i Johannes Jørgensens hus findes her: Registrant Johannes Jørgensens hus
Johannes Jørgensens Hus i Fruestræde 15 i Svendborg bestyres af Svendborg Bibliotek. Læs om åbningstider mv. her: Svendborg Bibliotek.
Ved at følge danske digterruter gennem det centrale Svendborg er det muligt at træde i Johannes Jørgensens fodspor og lytte til podcasts om digterens tilknytning til de forskellige lokaliteter i Svendborg. Kommentarerne er af Johannes Jørgensen Selskabets tidligere formand Stig Holsting og af Johs. Nørregaard Frandsen. Det er også muligt at lytte til musik til Johannes Jørgensens digte komponeret af Povl Chr. Balslev, der er organist ved Vor Frue Kirke i Svendborg. Sangene fremføres af Lise Bech Bendix.
Følg linktet for at læse mere om digterruten i Johannes Jørgensens fodspor.
i Johannes Jørgensens Hus i Svendborg om rejsen set med nutidens øjne. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem bestyrelsesmedlem Birte Lundgreen og Svendborg Bibliotek.
Læs mere om udstillingen og se billeder fra udstillingen, og få mulighed for at læse en pjece, som indgår i udstillingen.
Læs mere her: Særudstilling 2023
Genesareth Sø, set fra Kafarnaum af A. CAROF
Få danskere har udgivet rejsebeskrivelser fra Jerusalem. Johannes Jørgensen er en af de få. Han besøgte Det hellige Land i 1922 og udgav året efter bogen Jorsalafærd, illustreret med fotos taget på farten og billeder malet af den franske kunstner Andrée Carof, som ledsagede ham på rejsen. Jørgensen forklarer de bibelske steder, men det er især beskrivelserne af landskaber, de kører eller vandrer igennem, af mennesker, de møder, af historiske hændelser, der fænger. Jørgensen registrerer næsten alt omkring sig og gengiver det med indlevelse, lyrik og poesi, man husker længe efter. Birte Lundgreen har siden august 2021 boet i Jerusalem, hvor Jorsalafærd, selv 100 år efter udgivelsen i 1923, har været en nøgle til at forstå og afkode byen, Israel og Palæstina i det 21. århundrede.