Johannes Jørgensens Hus i Svendborg

Johannes Jørgensens Hus i Svendborg er i dag indrettet som et museum for den internationalt kendte danske digter og forfatter, der her havde sit barndomshjem fra sit andet år til han flyttede hjemmefra som knap 16-årig.

Hans forældre og søstre blev boede i huset, indtil den yngste søster som den sidste døde i 1952, hvorefter Svendborg kommune erhvervede huset og tilbød det som æresbolig for ham, der i 1936 var blevet udnævnt som byens æresborger. I juli 1953 flyttede han med sin anden hustru fra deres hjem i Assisi til Fruestræde 15, hvor de boede indtil hans død i 1956. Hans enke blev boende indtil sin død i 1995, hvorefter huset blev åbnet som mindestuer for digteren og siden indrettet som et egentligt museum, hvor stueetagen huser dels permanente, dels skiftende udstillinger, der belyser hans betydning som forfatter, og hvad der var med til at præge ham som kunstner. På førstesalen står hans daglistue og soveværelse som på hans tid.

Mosrosen, som Johannes Jørgensen skrev et digt om i samlingen "Der er en Brønd, som rinder" fra 1920. En stikling fra den oprindelige rose er kommet tilbage til haven i Fruestræde

En ca. 13 meter lang livslinje fortæller i ord og billeder om Johannes Jørgensens liv og forfatterskab.

Interiør fra museet
Interiør fra museet
Udstilling af bøger
Udstilling af bøger
Klokkegalgen på Skt. Stefano kirke i Assisi
Klokkegalgen på Skt. Stefano kirke i Assisi
Johannes Jørgensens mangeårige franske veninde, Andrée Carof har udført mange billeder af Johannes Jørgensen og med motiver, som relaterer til deres samvær i bl.a. Assisi. Dette forestiller klokkegalgen på den ældgamle Skt. Stefano kirke i Assisi.
Klokke Roland
Klokke Roland
I glasmontren er udstillet Johannes Jørgensens måske mest kontroversielle bog, bogen om tyskernes voldelige fremfæd i Belgien under den første verdenskrig. Bogen kom på fem sprog foruden på dansk. Kun den engelske udgave fik en anden titel og blev af englænderne benyttet som krigspropaganda mod tyskerne. Bogen medførte, at Tyskland var et lukket land for Jørgensens bøger mange år efter krigen.
Søsteren Ingeborg malet af broderen Valdemar
Søsteren Ingeborg malet af broderen Valdemar
Johannes Jørgensens yngre bror, Valdemar, bosatte sig i Paris som en habil maler. Dette billede af ham forestiller deres yngste søster Ingeborg.
Interiør fra Johannes Jørgensens soveværelse
Interiør fra Johannes Jørgensens soveværelse
Buste udført af Chresten Skikkild
Buste udført af Chresten Skikkild
I anledning af Johannes Jørgensens 60 års fødselsdag i 1926 udførte billedhuggeren Chresten Skikkild denne byste af digteren, som blev opstillet på Svendborg Bibliotek. Senere blev den overflyttet til Johannes Jørgensens hus.
Johannes Jørgensen tegnet af skuespiller Ebbe Rode
Johannes Jørgensen tegnet af skuespiller Ebbe Rode
Gave til Johannes Jørgensens hus via Helene Jørgensen.
Johannes Jørgensen i haven, 1936
Johannes Jørgensen i haven, 1936
Digteren læsende i haven under et besøg i sit barndomshjem i 1936,
Johannes Jørgensen og fru Helene
Johannes Jørgensen og fru Helene
Johannes Jørgensen og fru Helene i Fruestræde i Svendborg efter deres hjemkomst til Svendborg fra Assisi i 1953.
Maleri af Johan Rhode - kopi ved Stig Holsting
Maleri af Johan Rhode - kopi ved Stig Holsting
I 1922 besøgte maleren Johan Rohde Johannes Jørgensen i Assisi og malede efterfølgende et portræt af digteren, som i dag hænger på Frederiksborgmuseet i Hillerød. Stig Holsting har udført denne kopi efter Johan Rohdes portræt.
Ungdomsportræt tilskrevet Ludvig Find
Ungdomsportræt tilskrevet Ludvig Find
Ungdomstortræt af Johannes Jørgensen tilskrevet vennen, maleren Ludvig Find.
Fødehjemmet i Bagergade 38 - af Andrée Carof
Fødehjemmet i Bagergade 38 - af Andrée Carof
Andrée Carofs pastel fra 1931 af Johannes Jørgensens fødehjem i Bagergade 38, Svendborg.
Tegning af Gerda Ploug Sarp
Tegning af Gerda Ploug Sarp
Tegneren Gerda Ploug Sarp udførte flere tegninger af Johannes Jørgensen. Denne forestiller diteren på en parkbænk i Vadstena under hans ophold her under anden verdenskrig.
Maleri af Johannes Nielsen
Maleri af Johannes Nielsen
Maleren Johannes Nielsen udførte flere variationer af dette motiv af Johannes Jørgensen omgivet af danske venner iklædt italienske dragter.
Svendborg Kommune erhvervede dette billede i 1952, som i mange år hang på byens rådhus. Det er velvilligt udlånt til Johannes Jørgensens Hus.

Fortegnelse over genstande i Johannes Jørgensens hus findes her: Registrant Johannes Jørgensens hus

Besøg Johannes Jørgensens Hus

Johannes Jørgensens Hus i Fruestræde 15 i Svendborg bestyres af Svendborg Bibliotek. Læs om åbningstider mv. her: Svendborg Bibliotek.

Danske digterruter 

Ved at følge danske digterruter gennem det centrale Svendborg er det muligt at træde i Johannes Jørgensens fodspor og lytte til podcasts om digterens tilknytning til de forskellige lokaliteter i Svendborg. Kommentarerne er af Johannes Jørgensen Selskabets tidligere formand Stig Holsting og af Johs. Nørregaard Frandsen. Det er også muligt at lytte til musik til Johannes Jørgensens digte komponeret af Povl Chr. Balslev, der er organist ved Vor Frue Kirke i Svendborg. Sangene fremføres af Lise Bech Bendix.


Følg linktet for at læse mere om digterruten i Johannes Jørgensens fodspor.

Særudstilling om Jorsalafærd


i Johannes Jørgensens Hus i Svendborg om rejsen set med nutidens øjne. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem bestyrelsesmedlem Birte Lundgreen og Svendborg Bibliotek.

Læs mere om udstillingen og se billeder fra udstillingen, og få mulighed for at læse en pjece, som indgår i udstillingen. 

Læs mere her: Særudstilling 2023

Genesareth Sø, set fra Kafarnaum af A. CAROF

Få danskere har udgivet rejsebeskrivelser fra Jerusalem. Johannes Jørgensen er en af de få. Han besøgte Det hellige Land i 1922 og udgav året efter bogen Jorsalafærd, illustreret med fotos taget på farten og billeder malet af den franske kunstner Andrée Carof, som ledsagede ham på rejsen. Jørgensen forklarer de bibelske steder, men det er især beskrivelserne af landskaber, de kører eller vandrer igennem, af mennesker, de møder, af historiske hændelser, der fænger. Jørgensen registrerer næsten alt omkring sig og gengiver det med indlevelse, lyrik og poesi, man husker længe efter. Birte Lundgreen har siden august 2021 boet i Jerusalem, hvor Jorsalafærd, selv 100 år efter udgivelsen i 1923, har været en nøgle til at forstå og afkode byen, Israel og Palæstina i det 21. århundrede.