Foredrag med Nanna Drejer 7. oktober og 6. november i Svendborg
Læs mere under nyheder
VESTERBRO
Udsendelse d.22.-28. april. 2023 i "Den2radio" Lyt til udsendelsen
Johannes Jørgensen var Symbolismens bannerfører i dansk litteratur i 1890'erne, men han var også Johannes V. Jensens store forbillede i begyndelsen af dennes karriere. Og i den beskrivelse af København, som Jørgensen skrev til et stort samleværk med titlen Danmark i Skildringer af danske Forfattere og Kunstnere i 1893 forstår man måske nok - ikke mindst i beskrivelsen af Vesterbro - noget af det, der kunne forene de ellers ret forskellige forfattere Jørgensen og Jensen.
Foto: lex.dk
MIT LIVS LEGENDE
Udsendelse d.27.august - 2.september. 2022 i Den2radio. Lyt til udsendelsen
Udsendelse d.25. - 31. januar. 2020
Udsendelse d.12. - 18.august. 2017
Forfatter og redaktør Henrik Wivel fortæller i en samtale med Jørgen Johansen om forfatteren Johannes Jørgensen og et af den danske litteraturs store erindringsværker ”Mit livs legende”. Henrik Wivel er for Det danske sprog- og litteraturselskab med til at redigere og kommentere en tekstkritisk udgave af Johannes Jørgensens store erindringsværk ”Mit livs legende”, der blev udgivet første gang i årene 1916 til 1928og som tegner et fantastisk billede af dansk og internationalt kulturliv omkring år 1900.
De åbenhjertige erindringer og bekendelser dækker blandt andet forholdet til Georg Brandes og hans kreds, persongalleriet omkring det symbolistiske tidsskrift ”Taarnet” og opbruddet fra kone og børn i 1913.Forfatterens konvertering til katolicismen er et af erindringsværkets vigtige omdrejningspunkter.
Mit Livs Legende I-IV udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) og forhandles i kommission af Syddansk Universitetsforlag.
Foto: johannesjoergensenselskabet.dk
MEDARBEJDER
JOHANNES JØRGENSEN OG KOMPONISTERNE
Udsendelse d. 18. - 24. januar. 2020 i "Den2radio" Lyt til udsendelsen
Udsendelse d. 9. - 15. juni. 2018
Udsendelse d. 26.august - 1.september. 2017
Den2radio er meget optaget af digteren Johannes Jørgensen. Vi har flere udsendelser om ham og hans liv, hans digte og litteratur i vores arkiv, og i denne uge handler det om nogle af de komponister, der har sat hans digte i musik.Johannes Jørgensen boede det meste af sit liv i Assisi i Italien, og han rejste meget. Historien er at fortælle sådan ca. hvor han befandt sig, da han skrev sine digte, som Carl Nielsen, Per Nørgård, Ib Nørholm, Oluf Ring, Erik Norby og Niels La Cour har sat i musik.
Udsendelsen er støttet af Johannes Jørgensen Selskabet
MEDARBEJDER
JOHANNES JØRGENSEN 2
Udsendelse d.2. - 8. juni 2018 i "Den2radio" Lyt til udsendelsen
I anden del af programrækken om Johannes Jørgensen fortæller, formand for Johannes Jørgensen Selskabet, Stig Holsting, om Jørgensens liv efter 1914. Et liv som var præget af mødet med en lang række af samtidens fremmeste italienske kunstnere og platoniske kærlighedsforhold. Men også en stigende trang til at finde åndelig ro.
I udsendelsen hørte du Niels La Cour Med Klaver, momenter for klaver Poetico og Andante Cantabile. Og La Voce Di Asissi.
JOHANNES JØRGENSEN 1
Udsendelse d.17. - 23.december. 2016 i "Den2radio" Lyt til udsendelsen
Stemningernes digter par excellence, Johannes Jørgensen, ville i 2016 være blevet 150 år og Den2radio bringer i den anledning to udsendelser om den verdensberømte forfatter.
Johannes Jørgensen blev født d. 6.11.1866 i Svendborg og levede frem til d. 29.5.1956. Jørgensen er mest kendt for sin fremtrædende rolle i indførelsen af symbolismen i dansk litteratur og helgenbiografierne Frans af Assisi (1907), Katerina af Siena (1915) og Birgitta af Vadstena (1941-43). Særligt biografien om Frans af Assisi gav Jørgensen et internationalt gennembrud.
I denne udsendelse fortæller Stig Holsting, formand for Johannes Jørgensen Selskabet, om Jørgensens liv frem til 1914, hvor den elskede ven maleren Mogens Ballin dør og efterlader Jørgensen i dyb sorg.
MEDARBEJDER
JOHANNES JØRGENSEN PÅ FILM
På siden www.danmarkpaafilm.dk findes en optagelse af Johannes Jørgensen, som læser digtene "Bag alle de blaa Bjærge" og "Fagerø". Se og lyt til Johannes Jørgensens oplæsning
JOHANNES JØRGENSEN ÆRESBORGER I SVENDBORG
Ugerevy udsendt 1. januar 1936
Link til ugerevyen i Dansk Kulturarv: Æresborger i Svendborg