Åbningstider:
Februar-november: Tirsdag kl.14-16
Juli og august: Tirsdag, onsdag og torsdag kl.14-16
December og januar: Lukket
Grupper kan kontakte Svendborg Bibliotek (Tlf. 62 23 50 00) og lave en aftale om at se huset uden for den normale åbningstid.
Gratis adgang
Johannes Jørgensens Hus i Svendborg
Johannes Jørgensens Hus i Svendborg er i dag indrettet som et museum for den internationalt kendte danske digter og forfatter, der her havde sit barndomshjem fra sit andet år til han flyttede hjemmefra som knap 16-årig.
Hans forældre og søstre blev boende i huset, indtil den yngste søster som den sidste døde i 1952, hvorefter Svendborg kommune erhvervede huset og tilbød det som æresbolig for ham, der i 1936 var blevet udnævnt som byens æresborger. I juli 1953 flyttede han med sin anden hustru fra deres hjem i Assisi til Fruestræde 15, hvor de boede indtil hans død i 1956. Hans enke blev boende indtil sin død i 1995, hvorefter huset blev åbnet som mindestuer for digteren og siden indrettet som et egentligt museum, hvor stueetagen viser dels permanente, dels skiftende udstillinger, der belyser hans betydning som forfatter, og hvad der var med til at præge ham som kunstner. På førstesalen står hans dagligstue og soveværelse som på hans tid.
En ca. 13 meter lang livsline fortæller i ord og billeder om Johannes Jørgensens liv og forfatterskab
I glasmontren er udstillet Johannes Jørgensens måske mest kontroversielle bog, bogen om tyskernes voldelige fremfærd i Belgien under den første verdenskrig. Bogen kom på fem sprog foruden på dansk. Kun den engelske udgave fik en anden titel og blev af englænderne benyttet som krigspropaganda mod tyskerne. Bogen medførte, at Tyskland var et lukket land for Jørgensens bøger mange år efter krigen.
Johannes Jørgensens mangeårige franske veninde, Andrée Carof har udført mange billeder af Johannes Jørgensen og med motiver, som relaterer til deres samvær i bl.a. Assisi. Dette forestiller klokkegalgen på den ældgamle Skt. Stefano kirke i Assisi.
Interiør fra Johannes Jørgensens soveværelse.
I 1922 besøgte maleren Johan Rohde Johannes Jørgensen i Assisi og malede efterfølgende et portræt af digteren, som i dag hænger på Frederiksborgmuseet i Hillerød. Stig Holsting har udført denne kopi efter Johan Rohdes portræt.
Ungdomsportræt af Johannes Jørgensen tilskrevet vennen, maleren Ludvig Find.
Andrée Carofs pastel fra 1931 af Johannes Jørgensens fødehjem i Bagergade 38, Svendborg
I anledning af Johannes Jørgensens 60 års fødselsdag i 1926 udførte billedhuggeren Chresten Skikkild denne buste af digteren, som blev opstillet på Svendborg Bibliotek. Senere blev den overflyttet til Johannes Jørgensens Hus.
Johannes Jørgensens yngre bror, Valdemar, bosatte sig i Paris som en habil maler. Dette billede af ham forestiller deres yngste søster Ingeborg.
Maleren Johannes Nielsen udførte flere variationer af dette motiv af Johannes Jørgensen omgivet af danske venner klædt i italienske dragter. Svendborg Kommune erhvervede dette billede i 1952, som i mange år hang på byens rådhus. Det er velvilligt udlånt til Johannes Jørgensens Hus.
Den svenske maler Folke Hellström-Lind malede dette portræt af Johannes Jørgensen i 1943 under dennes ophold i Vadstena.
Tegneren Gerda Ploug Sarp udførte flere tegninger af Johannes Jørgensen. Denne forestiller digteren på en parkbænk i Vadstena under hans ophold her under anden verdenskrig.
Tegning af Johannes Jørgensen udført af skuespilleren Ebbe Rode.
Et af de tidligste portrætter, som Andrée Carof udførte af Johannes Jørgensen (1915).
Væg med portrætter af Johannes Jørgensen
Johannes Jørgensen og fru Helene i Fruestræde i Svendborg efter deres hjemkomst til Svendborg fra Assisi i 1953.
Mosrosen, som Johannes Jørgensen skrev et digt om i samlingen "Der er en Brønd, som rinder" fra 1920. En stikling fra den oprindelige rose er kommet tilbage til haven i Fruestræde.
Digteren læsende i haven under et besøg i sit barndomshjem i 1936.
Johannes Jørgensens ven, maleren og kunsthåndværkeren Mogens Ballin, som fik stor indflydelse på hans liv.